Czas na świąteczne wypieki

0

Święta Wielkanocne coraz bliżej. Czas na wypieki. Specjalnie dla Welcome to szef kuchni Jacek Krzyżostanek – Restauracja Augusta podzielił się swoim rodzinnym przepisem.

Babka marmurkowa z ajerkoniakiem i bakaliami.

Składniki:
5 jajek, 200g cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 250 ml ajerkoniaku,
250ml oleju, 300g mąki, Bakalie 200g, 1 opakowanie proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao, 100g migdałów.

Sposób przyrządzenia:
Oddziel białka od żółtek ,ubij żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj ajerkoniak i olej po czym delikatnie wymieszaj. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj do powstałej masy, ubite białka na sztywno. Delikatnie przełóż do masy, ciągle mieszając. Ostrożnie dodaj bakalie. Jedną trzecią masy oddziel i wymieszaj z kakao. Formę z kominkiem posmaruj tłuszczem i posyp mąką. Na dno wlej połowę ciasta i posyp migdałami. Wlej ciemne ciasto i na wierzch resztę ciasta jasnego Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz około 40 minut.

Smacznego.









PLACES WORTH YOUR TIME