Polish wine once again makes its way to the table

0

In a number of Polish airports I notice newcomers looking at the shelves of wines from Polish vineyards. Poland and wine? This is not a mental association that quickly comes to mind. Neither for foreign guests, nor even for Poles. Grapevines had been cultivated in Poland in the middle ages. Then, there was a hiatus of hundreds of years. But in the 21st century, Polish wine has once again become a reality, and not just a historic memory. Thanks to the warming of the climate, and the ever increasing number of enthusiasts, who are investing in vineyards. Combined, they already cover 1000 hectares. In comparison with average wine producers this is just a symbolic scale of production, but to patriotic Polish wine producers it is extraordinarily important.

Being in Krakow it’s very easy to run across wine produced in Polish vineyards in many elegant restaurants. They are even becoming an “essential” part of wine menus, reaching the prices of classic wines, but also, all the more often, reaching their level of quality as well.

You don’t even have to leave Krakow to see the re-birth of Polish winemaking after centuries. It suffices to travel out to Bielany, the hill running along the river on the west side of town. Observe how the white walls of the Camaldolese monastery where the hermits live contrast with the greenery of the forest. On the hillside facing the Vistula River there is a completely new view overlooking Silver Mountain where one of the largest vineyards in Poland can be found. For several years they have been growing Riesling, Chardonnay, Gewürztraminer, and Pinot Noir grapes on a total of 28 hectares of land, and from these they are making wines, which, thanks to their efforts at cultivation and production, attract the recognition of connoisseurs.

There are more and more similar places in the country. Since 2005 Jagiellonian University has been growing grapevines in one of its experimental agricultural plots. Today, the vineyard of Poland’s oldest university covers 3.5 hectares. Vines are cultivated, among other places, in the area of Wieliczka, in beautiful Sandomierz, and in the province of Lower Silesia. Even though vodka is still the most popular Polish liquor in the world, the idea of “Polish wine” is starting to evoke an ever more positive association for those interested in unconventional drinking.

Polskie wino znowu trafia na stoły

Na niektórych polskich lotniskach uwagę przybyszów zwracają uwagę regały z winami z polskich winnic. Polska i wino? To nie jest odruchowe skojarzenie. Nie tylko dla gości zagranicznych, ale teź ciągle dla Polaków. Winorośl na ziemiach polskich hodowano w średniowieczu. Potem były setki lat przerwy. Ale w XXI wieku polskie wino znowu stało się faktem, a nie tylko historycznym wspomnieniem. Dzięki ociepleniu klimatu i coraz liczniejszym zapaleńcom, którzy inwestują w swe winnice. Łącznie obejmują one już 1000 hektarów. To skala w porównaniu nawet z winiarskimi średniakami symboliczna, ale dla polskich winiarskich patriotów niezwykle ważna.

Będąc w Krakowie na polskie wina bardzo łatwo się natknąć na wina z krajowych upraw w wielu eleganckich restauracjach. Stają się nawet „obowiązkowym” fragmentem kart win, osiągają ceny klasowych win, ale też coraz częściej ich poziom.

Żeby zobaczyć jak po stuleciach odradza się polskie winiarstwo nie trzeba Krakowa opuszczać. Wystarczy się wybrać na Bielany, czyli wzgórza w zachodniej część miasta rozciągające się nad Wisłą. Zwracają tam uwagę białe mury klasztoru kamedułów odcinające się od zieleni lasu, w którym klasztor eremitów leży. Na opadającym w kierunku Wisły zboczu pojawia się widok zupełnie tam nowy: to Srebrna Góra. Jedna z największych winnic w Polsce. Na łącznie 28 hektarach uprawiane są tam od kilku lat m.in. riesling, chardonnay, gewurztraminer, pinot noir, a z nich produkowane są wina, które dzięki staranności hodowli i produkcji zdobywają uznanie smakoszy.

Podobnych miejsc jest w kraju coraz więcej. Od 2005 roku winorośl hoduje w jednym ze swych zakładów doświadczalnych Uniwersytet Jagielloński. Dziś winnica najstarszej polskiej uczelni liczy niemal 3,5 ha. Winorośl hoduje się m.in. w okolicach Wieliczki, przepięknego Sandomierza, na Dolnym Śląsku. Choć z polskich trunków najbardziej popularna jest w świecie czysta wódka, to pojęcie „polskie wino” budzi wśród amatorów trunków coraz lepsze skojarzenia. (b)

In manchen polnischen Flughäfen ziehen Regale mit Wein aus polnischen Weinbergen die Aufmerksamkeit der Ankommenden an. Polen und Wein? Das ist keine automatische Assoziation, nicht nur für ausländische Gäste, sondern auch immer noch für die Polen selbst. Wein wurde in Polen bereits im Mittelalter angebaut. Danach gab es für hunderte von Jahren Pause. Im 21. Jh. wurde jedoch der polnische Wein wieder eine Tatsache und nicht nur eine historische Erinnerung. Dank der Erderwärmung und der immer zahlreicheren Enthusiasten, die in ihre Weinberge investieren. Insgesamt umfassen sie schon 1000 ha. Dieser Maßstab ist sogar im Vergleich mit Mittelständischen in der Weinbranche eher symbolisch, aber für polnische Weinpatrioten äußerst wichtig.









PLACES WORTH YOUR TIME