Art to surprise the connoisseur and delight the aficionado

0

Art to surprise the connoisseur and delight the aficionado

zaskoczyć konesera, dać radość smakoszowi

In Krakow this is a dream street for an exclusive restaurant. Everything here on Kanonicza requires us to maintain this status. Being in such close proximity to Wawel and many other unique historical landmarks means that guests from all over the world will find their way here.  Those who really know food, and those who are looking for new taste sensations.  Here many people want to spend their happiest moments, they want to treat their closest associates and those from a wider circle to something special, and taste the dishes that our chefs don’t just cook, but practically compose and paint.  Our achievement has been to create a place which reaches out to all of them – Ewa Cienki, the managing director of the Art Restaurant on Kanonicza Street in Krakow tells us with a smile.

Arranged to accommodate barely 40 guests, Art is not a big place.  During the summer season there are additional tables in the beautifully arranged courtyard of the historic edifice which is particularly popular among guests.  The menu is not extensive.  It is revised several times during the year and is focused on a theme of “Polish cuisine reinvented time and again”.  For example, one will find pierogi on the menu, but prepared with unexpected fillings prepared from ingredients recommended by the Slow Food organization. For those wishing to sample a variety of new tastes there are testing menu on which one can order as many as nine different dishes which will offer a broad presentation of the range of works Art’s chefs can create. Beyond this guests may “enhance” the virtues of the food offered by Art’s kitchen by choosing a wine appropriate to the dish with the aid of the sommeliers working here. The head bartender can also suggest a classic cocktail, or something of his own creation.  Guests can also discover the flavors of liqueurs beyond the ordinary offering, such as Młody Ziemniak vodka – for which the best years of vintage are fetching outrageous prices.

Director Cienki adds that “We are sometimes taking reservations as much as six months in advance. So it sometimes happens that with great disappointment, we must unfortunately often express our regrets to our guests that we are out of available seating, especially in the case of day-to-day reservations. This demonstrates that the Art is taking full advantage of its opportunity and is meeting the challenges that this exceptional location places on its staff. When I consider the impression our guests have of the Art,

I am simply proud of the work of our entire team. It’s a fantastic feeling.”

– To w Krakowie wymarzona ulica na restaurację z klasą. Tu, przy Kanoniczej wszystko jest zobowiązaniem do jej utrzymania. Tak bliskie sąsiedztwo Wawelu i mnóstwa innych niezwykłych zabytków sprawia, że trafiają tu Goście z całego świata. Tacy, którzy świetnie znają się na kuchni i tacy, którzy szukają nowych kulinarnych wrażeń. Tutaj wielu ludzi chce spędzać swe najszczęśliwsze chwilę, podejmować osoby najbliższe i szersze grona, smakować nasze danie nie tyle gotowane, ale wręcz malowane przez Szefów naszej kuchni. Miejsce, które udało się nam stworzyć jest dla nich wszystkich – uśmiecha się Ewa Cienki, dyrektor zarządzający restauracji Art przy ul. Kanoniczej w Krakowie.

Art to lokal niewielki, obliczony na zaledwie 40 gości. W sezonie letnim są jeszcze dodatkowe stoliki w przepięknie zaaranżowanym podwórzu zabytkowej kamienicy, które cieszą się niezwykłą popularnością wśród Gości. Menu jest krótkie, zmieniane kilka razy w roku i skonstruowane według zasady „Polska kuchnia odkryta na nowo”. Znajdują się w nim więc np. polskie pierogi, ale z zaskakującymi nadzieniami czy też dania przygotowanymi z produktów rekomendowanych przez organizację Slow Food. Dla poszukiwaczy nowych smaków przygotowano menu degustacyjne, które mogą składać się nawet z dziewięciu potraw pokazujących pełen wachlarz możliwości kucharzy Art.  A walory dań z kuchni Art można jeszcze „podkręcić” dobierając przy pomocy zatrudnionych tu sommelierów odpowiednie do nich gatunki win i alkoholi. Z kolei Szef baru zaproponuje koktajle klasyczne, albo swojego pomysłu. Odkryje też przed Gośćmi smaki alkoholi nietuzinkowych, jak np. wódki Młody Ziemniak – której najlepsze roczniki osiągają niebotyczne ceny.

– Rezerwacje przyjmujemy nawet z półrocznym  wyprzedzeniem.  Zdarza się więc, że z wielką przykrością , ale niestety musimy przepraszać naszych Gości ,że nie mamy już wolnych miejsc, zwłaszcza w przypadku rezerwacji dokonywanych z dnia na dzień.  To oznacza, że Art wykorzystuje swoje szanse i potrafi sprostać wyzwaniom, jakie nakłada na jej personel ta wyjątkowa lokalizacja. Kiedy patrzę na wrażenie, jakie Art robi na naszych Gościach to zwyczajnie jestem dumna z pracy całego naszego zespołu.  To fantastyczne uczucie – dodaje na koniec dyr. Ewa Cienki.

 

Kraków ul. Kanonicza 15,  tel. + 48 537 872 193, + 48 537 610 817

rezerwacja@artrestauracja.com www.artrestauracja.com









PLACES WORTH YOUR TIME