Wyjątkowa restauracja przy niezwykłej ulicy.

0

Wyjątkowa restauracja przy niezwykłej ulicy.

Restauracja Art2.0 znajduje się w jednym z najpiękniejszych zakątków Krakowa, u stóp Wawelu, przy ulicy Kanoniczej 15. To jest miejsce, w którym warto zatrzymać się na chwilę, by wracać tu potem z radością i ochotą na skosztowanie czegoś wyjątkowego.  Po zakończeniu remontu restauracja Art2.0 przeniosła się  na 1 piętro, zwalniając na parterze sale dla restauracji Sztuka. Art2.0 to restauracja z autorskim menu zmieniającym się wraz z porami roku. Szef Kuchni Paweł Wąs wraz z  zespołem młodych kucharzy udowadniają, że warto wciąż na nowo odkrywać znakomitą polską kuchnię.

Co jest dewizą kuchni w restauracji Art2.0?

Najkrócej rzecz ujmując – prostota. I oczywiście to, że nasze potrawy nie tylko smakują wyśmienicie, ale też wyglądają kusząco.

To porozmawiajmy o jedzeniu, które w bardzo starej kamienicy przygotowują i podają bardzo młodzi kucharze. Komu będzie smakować to, co Pan wymyśla i serwuje Gościom?

Każdemu, kto zaakceptuje fakt, że fuzja smaków to podstawa naszej karty. A niezwykłe połączenia bywają zaskakujące. Na przykład zwyczajną polską kaszankę podajemy w oryginalny sposób.

Czyli w jaki?

Ostatnio w cieście filo. Kaszanka zawinięta w ciasto i podana z purée z jabłka, ze świeżym majerankiem i sosem wołowym smakuje wyśmienicie.

A zupa też może być oryginalna i zaskakująca?

Kulinarną niespodzianką jest dla naszych Gości gorący wywar z grzybów leśnych podawany z surową polędwicą z sarny.

Co jeszcze cieszy się powodzeniem?

Chociażby boczek konfitowany podawany w ciemnym piwie z chipsem z fioletowego ziemniaka  z wędzonym majonezem. Gdy nastaną jesienne chłody nasze menu będzie dodatkowo wzbogacone o korzenne aromaty. W menu pozostanie coraz bardziej lubiana kaczka.

Też jako danie w nowym wydaniu?

Oczywiście, u nas przygotowujemy bowiem pierś kaczki metodą sous-vide.

A dodatki?

Teraz jest to np. dynia pod różnymi postaciami.

Serwujecie państwo jedzenie wegetariańskie?

Polecam gołąbka z consommé pomidorowym i polentą bazyliową, albo nasze wybitne kaszotto na bazie kaszy pęcak z warzywami. W menu jest także ravioli z modną ostatnio ciecierzycą.

Co podaje Pan na deser?

W aktualnym menu  polecamy ptysia z kremem limonkowym i lodami z ajer koniaku  na palonej białej czekoladzie – słony ptyś, słodki krem, wyczuwalny alkohol – czyli fuzja smaków – jak Pani widzi. Mamy też deser z topinamburu, słodkiego ziemniaka nie kojarzonego zwykle z deserem. W nowym menu pojawią się lody jeżynowe zupełnie inaczej przygotowane – ale niech to pozostanie na razie tajemnicą.

Co pana inspiruje?

Otaczający mnie świat. Wymyślam i łączę smaki, wyobrażam sobie dania i przenoszę je na talerz.

Wykwintna kuchnia restauracji Art2.0 współgra doskonale z winem ?

W piwnicy przy ul. Kanonicznej zgromadziliśmy wina niemal z całego świata. Możemy poszczycić się tym, że niektóre z nich są dostępne tylko u nas, a o ich dobór do potraw dbają nasi sommelierzy.

Rozmawiała (MLK)

 

31-002 Kraków, ul. Kanonicza 15     www.artrestauracja.com

 

ENG

A unique restaurant

on an unusual street

 

 

Restaurant Art2.0 is located in one of the most beautiful corners of Cracow, at the foot of Wawel Castle, at 15 Kanonicza Street.  This is the place to stop for a while and then come back with joy and a desire to taste something special.  After renovation was completed, the Art2.0 restaurant moved to the first floor, freeing up rooms for the Sztuka restaurant on the ground floor. Art2.0 is a restaurant with an original menu that changes with the seasons. Chef Paweł Wąs and his team of young chefs show that it is worthwhile to discover and rediscover excellent Polish cuisine.

What is the motto of cuisine in Art2.0 restaurant?

In short, simplicity. And of course, our food not only tastes delicious, but also looks tempting.

Let’s talk about the food that is prepared and served by very young cooks in a very old tenement house. Who will like what you make up and serve your guests?

Anyone who accepts that a fusion of flavours is the basis of our menu. And unusual connections can be surprising. For example, ordinary Polish black pudding is served in an original way.

What’s that?

Recently in filo pastry. The black pudding, wrapped in pastry and served with apple purée, fresh marjoram and beef gravy, tastes delicious.

And can soup also be original and surprising?

A culinary surprise for our guests is a hot forest mushroom stock served with raw roe deer tenderloin.

What else is successful?

For example, jam bacon served in dark beer with a purple potato chip and smoked mayonnaise. When the autumn chills come, our menu will be further enriched with spicy flavours, and the duck will become ever more popular.

As a new dish too?

Of course, we prepare a duck breast sous-vide. And the other dishes? Now it’s pumpkin in various forms.

Do you serve vegetarian food?

I recommend gołąbek with tomato consommé and basil polenta, or our outstanding “kaszotto” of hulled barley with vegetables. There’s also ravioli on the menu with currently trendy chickpeas.

What do you serve for dessert?

In the current menu, we recommend a puff with lime cream and advocaat ice cream on roasted white chocolate – a salty puff, sweet cream, alcohol – a fusion of flavours – as you see. We also have dessert from Jerusalem artichoke, a sweet potato not usually associated with dessert. In the new menu, there will be blackberry ice cream prepared in a completely different way – but let’s keep that a secret for now.

What inspires you?

The world around me. I invent and combine flavours, imagine the dishes, and transfer them to the plate.

Is the exquisite cuisine of Art2.0 perfectly compatible with wine?

In the cellar at Kanoniczna Street we’ve collected wines from almost worldwide. We can pride ourselves on the fact that some of them are only available from us, and our sommeliers take care of their selection for dishes.

Interviewed by (MLK)

 









PLACES WORTH YOUR TIME