Wystawa: Wieża smaków

0

Czas trwania: 19.06 – 13.10.2019

Miejsce: Wieża Ratuszowa, Rynek Główny 1

Kurator wystawy: Marta Marek

W tym roku Kraków otrzymał tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej. Z tej okazji miasto przygotowało szereg wydarzeń. Jednym z nich jest przygotowana przez Muzeum Krakowa wystawa Wieża smaków, na którą zapraszamy do Wieży Ratuszowej.

Fot. Tomasz Kalarus/Muzeum Historyczne Miasta Krakowa

Wieża smaków to wystawa poświęcona historii kultury jedzenia od czasów najdawniejszych, aż po dzień dzisiejszy. Wystawa została podzielona na trzy części. Ekspozycję otwiera Biesiada staropolska, opowieść osnuta wokół wątków związanych z obyczajami związanymi z organizowaniem uczt od średniowiecza do końca okresu nowożytnego. W tej części pokazana będzie m.in. ewolucja na przestrzeni wieków naczyń i akcesoriów stołowych. Znajdą się tam także informacje o najstarszych przepisach kulinarnych, dostępności i pochodzenia wybranych produktów i przypraw.

Tradycje żywieniowe miejskich elit znacznie odbiegały od tego czym na co dzień posilali się zwykli mieszkańcy. Kolejna część wystawy Na krakowskim rynku poświęcona będzie więc przede wszystkim dawnej lokalnej kuchni popularnej i ubogiej. W tym miejscu przedstawiona będzie działalności wybranych branż spożywczych w dawnym Krakowie, przede wszystkim piekarskiej i jej sztandarowemu produktowi, czyli obwarzankowi. Zaprezentowany będzie również wątek  związany z funkcjonowaniem i rolą karczm, jako najstarszych form działalności branży gastronomicznej, a przy okazji także temat trunków – przede wszystkim piwa.

Ostatnia część wystawy – W dobrym smaku – koncentrować się będzie na obecności cukru w jadłospisie i przemian jakie za sprawą tego składnika nastąpiły poczynając od XVIII wieku. To dzięki cukrowi spopularyzowały się takie napoje jak kawa, herbata czy czekolada. Cukier sprawił, że pojawiły się słodkie desery i lody, a wraz z nimi pierwsze kawiarnie i cukiernie.

Wystawa została wpisana w program miejskich wydarzeń w ramach Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej Kraków 2019.

Partnerem wydarzenia jest Żywe Muzeum Obwarzanka oraz krakowskie restauracje:” Pod Aniołami, Pod Baranem, Sąsiedzi, PINO, Ratuszowa, Nowy Spichlerz i U Ziyada.

Wernisaż wystawy odbędzie się 18 czerwca o godz. 17.00 w Pałacu Krzysztofory, sala audytoryjna Kupferhaus.

Tekst i foto: Muzeum Historyczne Kraków









PLACES WORTH YOUR TIME