Dlaczego warto wybrać się na Jubileuszowe X Europejskie Targi Produktów Regionalnych? Otóż – podczas trwania Targów prezentowana jest bogata oferta różnorodnych produktów wędliniarskich, mleczarskich, owocowo-warzywnych, wyrobów cukierniczych, napojów w tym również wina, piwa, nalewek z Polski i zagranicy.
Lecz – nie tylko- skierowane są zarówno do profesjonalnych odbiorców, jak i wszystkich tych, którzy lubią gotować, szukają inspiracji kulinarnych, mając możliwość spotkać uznane autorytety sztuki kulinarnej. Prezentacje, przedstawiane przez kucharzy ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Koła Gospodyń Wiejskich, kucharzy z rekomendowanych karczm podhalańskich oraz przedstawicieli miast i powiatów zaprzyjaźnionych – cieszą się co roku ogromnym uznaniem.
Targi są wydarzeniem realizowanym z myślą o przedstawicielach branży producentów żywności certyfikowanej.
Miejsce Targowe tętni muzyką ludową, zachwyca wyrobami rękodzielniczymi, degustacją potraw.
W „Zarembku Tradycji”- dowiemy się o tym, jak wytwarza się sukno, o tym jakie tajemnice i skarby ukryte są w Tatrzańskim Parku Narodowym, także o historii i tradycji Podhala.
To unikalne miejsce, w którym możliwość spotkań z twórcami ludowymi przybliża proces tworzenia.
Misją Targów jest promocja i prezentacja powiatu tatrzańskiego.
Podczas trwania Targów odbywają się liczne konkursy ,między innymi :
– Na Najlepszy Produkt Spożywczy
– Na Najlepszy Oscypek
– Na Najładniejsze Stoisko
Zapraszamy –już po raz dziesiąty – na Rówień Krupową do Zakopanego!
PROGRAM
X EUROPEJSKICH TARGÓW PRODUKTÓW REGIONALNYCH
11 SIERPNIA 2019 – NIEDZIELA
11:00 OTWARCIE TERENU TARGÓW
12:00 – 13:00 „ZAREMBEK TRADYCJI” SEMINARIUM PREZENTACJA „OFICYNY WYDAWNICZEJ ORYGINAŁY” I PROMOCJA KSIĄŻKI pt. „MARSZ, MARSZ BATORY’
12:00 – 18:00 POKAZY I DEGUSTACJE KUCHNI RESTAURACJI WŁOSKIEJ „VILLA TOSCANA”
12:00 – 18:00 SEMINARIUM RZEŹBIARSKIE MARCINA LICHOSYTA
12:00 – 18:00 PREZENTACJA KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH KOŚCIELISKO
12:00- 18:00 POKAZ I DEGUSTACJA PRODUKTÓW CUKIERNICZYCH ECO CAFE ZIELEŃ
12:00 – 14:00 SEMINARIUM JUBILEUSZOWE – TKANIA GOBELINÓW Z SYMBOLIKĄ X
14:00 UROCZYSTE OTWARCIE TARGÓW I KONFERENCJA NT. TRADYCYJNEGO I NOWATORSKIEGO PRZEPISU NA GÓRALSKĄ KWAŚNICĘ Z WIELKIEGO KOTŁA PODANĄ PRZEZ KUCHARZY ZE STOWARZYSZENIA MAŁOPOLSKICH KUCHARZY I CUKIERNIKÓW ORAZ KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH Z KOŚCIELISKA
14:00 – 16:00 WYSTĘP ZESPOŁU REGIONALNEGO „KRZESANY” Z CICHEGO
16:00 – 17:00 POKAZ I DEGUSTACJA HERBATY Z SAMOWARA ORAZ KONFITUR GOSPODARSTWA ROLNE RÓŻE I S-KA
16:00 – 17:00 PREZENTACJA I DEGUSTACJA PRODUKTÓW FIRMY DEVELEY
18:00 – 19:00 KONCERT HANKI RYBKI Z ZESPOŁEM