X Europejskie Targi Produktów Regionalnych – 5 dzień – 15/08/2019 – relacja

0

Stanisław Barnaś wytworzył najlepszego oscypka X Europejskich Targów Produktów Regionalnych. W konkursie pokonał 9 przeciwników z całego Podhala. Rywalizacja baców w ramach Festiwalu Oscypka i Serów Wszelakich była ostatnim punktem tegorocznych Targów.

Zgłoszone sery oceniali bacowie, przedstawiciele zaprzyjaźnionych powiatów łowickiego i kartuskiego oraz przedstawicielka Koła Gospodyń Wiejskich z Kościeliska. Uczestnicy konkursu oraz jurorzy wzięli również udział w Paradzie Bacowskiej, która przeszła Krupówkami na Górną Rówień Krupową.

Nagrodę dla najlepszego bacy wręczyli starosta Piotr Bąk, wiceprzewodniczący Rady Powiatu Tatrzańskiego Marcin Zubek oraz radny Paweł Para. W imieniu zwycięzcy pamiątkową statuetkę odebrał Jan Janczy ze Związku Hodowców Owiec i Kóz.

Rozstrzygnięty został również konkurs na najładniejsze stoisko. Głosami publiczności zwyciężyła firma Miody Dworskie.

Ważnym punktem dzisiejszego dnia było wręczenie dorocznych nagród Starosty Tatrzańskiego w dziedzinie kultury. W tym roku uhonorowani zostali pani Zofia Fortecka, malarka na szkle oraz Zespół Regionalny Białodunajcanie.

W Zarembku Tradycji zaprezentował się dziś zakopiański oddział PTTK, który przeprowadził wśród publiczności konkurs wiedzy o regionie.

O podniebienia gości zadbali członkowie Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników oraz panie z Kół Gospodyń Wiejskich z Łubna i Kościeliska.

Na targowej scenie zaprezentowały się zespoły „Górolicki”, „Białodunajcanie” oraz Muzyka Pasterska „Jutrzenki”. Dzień zakończył się koncertem muzyki Jana Karpiela-Bułecki.

fot. Kronos Media









PLACES WORTH YOUR TIME